Türkiye’de onun Fatih Kaymakamı’na rapor veren sıradan bir papaz olduğunu düşünenlerin sayısı hiç de az değil.
Türkiye’de Fener Rum Patrikhanesi’nin statüsüne ilişkin tartışmalar uzun yıllardır devam etse de I. Bartholomeos’un iktidara gelişinin 32. yıl dönümünde hikâyesini anlatmak büyük önem taşıyor.
Asıl adı Bartholomeos I olan Dimitris Arhondonis, 29 Şubat 1940’ta Gökçeadalı Rum Ortodoks bir ailenin oğlu olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak dünyaya geldi.
Fatih Sultan Mehmet 1453 yılında İstanbul’u fethettiğinde; Şehirde bulunan Patrikhanenin faaliyetlerini serbestçe sürdürmesine izin verdi. Böylece İstanbul’un Rum Ortodoksları, şehrin Türklerin eline geçmesinden sonra da dinlerini özgürce yaşamaya devam ettiler.
Gökçeadalı Dimitris doğduğunda dünyanın en önemli dini kurumlarından birinin başkanı olacağını bilmiyordu.
Türkiye’deki Rum Ortodoks azınlığın her geçen yıl azalması ve Rum Ortodoks cemaatinin İstanbul’da çok küçük bir cemaat haline gelmesi, Patrikhane’nin durumunu daha da ilginç hale getirdi.
Patrik Bartholomeos her ne kadar polemiklerden uzak durmaya ve bu tartışmalardan uzak durmaya çalışsa da; Onun Fatih kaymakamlığına bağlı sıradan bir papaz olduğunu ve kendisine başka anlamların yüklenmemesi gerektiğini düşünenler de çoktur.
Türkçe, Latince, Eski Yunanca, Yunanca, Fransızca, İngilizce, İtalyanca ve Almanca bilen Patrik, görevi sırasında dinler ve mezhepler arası diyalog üzerinde çalıştı.
Sümela Manastırı’ndaki tören için Trabzon’a giden Bartholomeos, Trabzonspor’u da ziyaret etti ve kendisine Trabzonspor forması hediye edildi.
Fenerbahçe ile oynamak üzere İstanbul’a gelen Yunanistan’ın PAOK grubu heyeti, maç öncesi Fener Rum Patrikhanesi’ni ziyaret etti.