Ekonomi

Almanya’nın kamu borcu enerji krizi nedeniyle rekor seviyeye ulaştı

Almanya’nın kamu borcu geçen yıl 46,1 milyar euro artarak 2 trilyon 367,3 milyar euroya ulaştı.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) tarafından açıklanan öncü verilere göre, federal, eyalet, sosyal güvenlik fonları, belediye ve belediye birliklerindeki tüm temel ve ek bütçeler dahil olmak üzere ülkenin kamu dışı kurumlara olan genel kamu borcu 2015 yılında arttı. Geçen yıl 46.1 milyar euro. Borç, 2021 sonuna göre yüzde 2 artarak 2 trilyon 367,3 milyar euroya ulaştı.

Destatis, artışın ana nedeni olarak “Covid-19 krizinin olumsuz etkilerine karşı ve mevcut enerji krizinde finansman ihtiyaçlarını” gösterdi. Böylece 3 yıllık salgın ve Rusya-Ukrayna savaşıyla başlayan güç krizinin ardından Almanya rekor düzeyde borçla karşı karşıya kaldı.

Kişi başına kamu borcu 27.906 avrodan 28.155 avroya yükseldi.

Söz konusu dönemde federal kamu borcu 71,9 milyar euro artarak 1 trilyon 620,4 milyar euro oldu.

Eyaletlerin borcu yüzde 5 azalarak (31,7 milyar euro) 606,8 milyar euro olurken, belediyelerin ve belediye birliklerinin borcu yüzde 4,4 artarak 140,1 milyar euro oldu.

enerji krizi

Rusya-Ukrayna savaşı sonrası arz yönlü belirsizlikler ve AB’nin Rus enerji ürünlerine uyguladığı ambargo, Almanya’da elektrik piyasalarında dengesizliklere yol açmıştır.

Almanya, Moskova’nın savaş sonrasında Kuzey Akım 1 doğal gaz boru hattı sınırındaki gaz akışını durdurma kararının tetiklediği sarmal bir güç kriziyle karşı karşıya kaldı.

Almanya, enerji krizinin ardından kömür ve nükleer enerji politikalarını yeniden gözden geçirerek 14 termik santral ünitesini işletirken, 3 termik santrali de acil durumda işletmeye hazır hale getirdi. Daha önce kapatılması planlanan 3 nükleer santralin kış döneminde olası bir elektrik kesintisine karşı acil durum rezervi olarak tutulmasına karar verildi.

Öte yandan Brüksel merkezli yardım kuruluşu Bruegel’e göre Almanya, toplam 268,1 milyar avro ile Avrupa ülkeleri ortasındaki iktidar krizine en çok kaynak ayıran ülke oldu.

Ülkede yaşanan elektrik krizine karşı alınan mali tedbirlerin milli gelire oranı ise yüzde 7,5 oldu.

basmakci-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu